Årets gang i 2019

Dorte Futtrup fortalte om Emilie Demant Hatt – en vildfugl i dansk kunst
Tirsdag den 7. mai kl. 17-18 på Humlebæk Bibliotek

Dorte fortalte levende om Emilie
Vi fik en levende fortælling om Emilie Demant Hatt fra ung til gammel. Historien om den unge Emilie, der var Carl Nielsens kæreste, den voksne Emilie som kunstner og på rejse i Lapland og den aldrende Emilie og hendes ægteskab med Gudmund Hatt, professoren i arkæologi og kulturgeografi. Dorte havde skabt en fortælling, der rørte og bevægede publikum.

 


Fernisering på Nordisk Kunstudstilling lørdag den 27. april

Der var fuldt hus, da vi holdt fernisering på Nordisk Kunstudstilling på Humlebæk Bibliotek lørdag den 27. april. I samarbejde med Humlebæk Kunstforening udstillede et stort antal nordsjællandske kunstnere billedkunst med nordiske motiver.

Der blev holdt tale af Ulla Hardy og senere kunne vi nyde billederne akkompagneret af dejlige nordiske sange fremført af Humlekvartetten.

 

Fredensborg Brass Ensemble fejrede Norden lørdag den 27. april

Vi hørte dejlig nordisk musik under ledelse af ensemblets faste dirigent Henrik Madsen.
Venskabsbyforums formand Thomas von Jessen indledte koncerten, der foregik i den fine sal i Egedal Byens Hus i Kokkedal.

 

 



Vævepigerne og Pilefletterne fejrede Norden


Det var utroligt dejlige, sjove og skønne ting, man kunne se i salen på Humlebæk Bibliotek fra 23. februar til 7.marts.

 


Norden i streg og farver

27. april til 15.maj udstillede 20 nordsjællandske kunstnere på Humlebæk Bibliotek
Udstillingen blev afholdt i samarbejde med Humlebæk Kunstforening.
Ved ferniseringen holdt kulturudvalgets formand Ulla Hardy tale..

Udstillingen bød på billedkunst i akvarel, olie, akryl og garn med motiver fra alle de nordiske lande.

Under ferniseringen underholdt Humle-kvartetten med prøver på den nordiske sangskat.
Kvartetten består af Lotte Sangstad (Sopran), Merete Sanderhoff (Alt), Martin Nyeland (Tenor) og Hans Emborg Bünemann (Bas).
Alle med mangeårig tilknytning til Humlebæk.

 

Det blev og til en fællessang, da Humlekvartetten underholdt

 


Musikalsk fejring af Foreningen Norden

Fredensborg Brass Ensemble fejrede Foreningen Nordens 100 års jubilæum med dejlig nordisk musik i Egedal Byens Hus lørdag den 27. april kl. 16.00.
Formanden for venskabsbyforum, Thomas von Jessen, indledte koncerten og dirigent var Henrik Madsen.

Henrik Madsen og Ensemblet

Thomas von Jessen

 


Fortælling om en vildfugl i samernes land

Tirsdag den 7.maj opførte Dorte Futtrup fortællingen om Emilie Demant Hatt – en dansk kunstner og forfatter.
Det er noget helt særligt ved formidling i fortællingens form.  Dorte Futtrup fortalte om Emilie fra ung til gammel. Vi fik fortællingen i scener, der sprang i tid og sted, Emilie der forelsker sig i Carl Nielsen, Emilie som gammel kone, der læser de kærestebreve hun fik som ung fra Carl. Ofte sang Dorte en stille joik mellem de enkelte scener.

Dorte Futtrup taler med tiihørere

Maleri af Emilie Demant Hatt

 


Nordiske venner på besøg

I dagene torsdag den 30. maj til søndag den 2. juni afholdt vi i samarbejde med Sletten Koret et Nordisk Kortræf. Her er lidt indtryk fra dagene. Se mere på vores hjemmeside.

Thomas von Jessen byder velkommen

Vi havde indbudt lokale kor samt kor fra venskabsbyerne Håbo, Nittedal og Ingå til at deltage.
Nittedal og Grotuds Mannskor og Kosak fra Nittedal tilmeldte sig og fra Håbo tilmeldte Envisorna, Håbo Damkör og Klosterlikören sig. I alt 98 gæster fra vore venskabsbyer..Yderligere 42 danske kormedlemmer fra Sletten Koret, Cantarellerne og Råcreme tilmeldte sig.
Fredensborg Slotskirkes Pigekor ønskede at indlede koncerten lørdag den 1.juni i Fredensborg Slotskirke.

Vi modtog vore gæster torsdag eftermiddag i Fredensborg Kulturhus. Efter modtagelse, udlevering af materiale og velkomst af venskabsbyforum formand Thomas von Jessen var det tid til middagsmad. Nogle spiste på vandrerhjemmet, hvor de fleste af vore gæster var indkvarteret, og andre i Kulturhuset. Derefter startede korenes workshops under ledelse af Peter Spies. 

Peter Spies øver med fælleskoret

Peter Spies (t.v) og Lis Abildtrup (t.h)

Dirigenten og musikeren Peter Spies havde sammensat et program af ti årtiers musik. Der blev øvet flittigt og med højt humør de kommende dage – afbrudt af måltider og en rundvisning i Fredensborg.

 

Frokostpause i det grønne
Gæster til middag hos Ina Laursen i Humlebæk

 

Fredag havde vi 70 gæster til private middage i hjem i Fredensborg og Humlebæk. Det blev meget vellykket og gæster såvel som værter nød at have god tid til at lære hinanden bedre at kende. Og stemningen i bussen, der fragtede de mange gæster fra Humlebæk tilbage til Fredensborg, var høj.

Korenes anstrengelser blev kronet med koncerten i Fredensborg Slotskirke lørdag den 1. juni kl. 15.00.
Der var intet billetsalg og ingen forudbestilling, så vi var spændt på, om vi alle kunne være der. Men slotskirken kan rumme flere end man tror, og der kunne også være publikum på balkonen.

Fredensborg Slotskirkes Pigekor indledte koncerten på smukkeste vis med en buket forårssange. Efter en festtale af tidl. generalsekretær i Nordisk Ministerråd Søren Christensen præsenterede Peter Spies det store nordiske fælleskor og eftermiddagens repertoire.

Pigekoret synger

Søren Christensen holder festtale

Fælleskoret
Vi kom vidt omkring musikalsk set. Fra negro spirituals, over nordiske evergreens til nutidig rock og populærmusik. Og vi sang med så kirken gyngede.

Mandskoret blev dirigeret af Sletten Korets dirigent Lis Abildtrup
Efter fælleskoret var det tid til enkelte kor. Her lagde Nittedal og Groruds mannskor ud med  ”I midnatssolen”.
Derefter sang de en meget rytmisk og sjov sang ”Fine fine lænestole” af Hans Rotmo

Kosak sang Gloria med Linda Porsanger på fløjte

Det danske kor slutter af med “Requiem”

Envisorna og Klosterlikören synger “Nu ska Marin i jorden”

Det danske kor slutter af med “Requiem”

Vi sluttede lørdagen af med festmiddag på Store Kro og med musik og dans i Kulturhuset. Peter Spies og hans band underholdt os med festlige rockschlagere fra 60erne og frem.

Der danses med Peter Spies ved klaveret på Store Kro

Peter Spies og band
    Søndag morgen efter morgenmaden i Kulturhuset, kunne vi vinke farvel til vore gæster.

Tak til alle vore gæster for, at de med deres engagement og gode humør, gjorde kortræffet til en uforglemmelig oplevelse.
Mange tak til Venskabsbyforum, Nordea Fonden og Superbrugsen i Fredensborg for økonomisk støtte og sponsorering.
Også tak til alle, der hjalp med planlægning og afvikling og bar og slæbte. Tekst og fotos LIJ


En tur til gamle dage

Dorte, Vera og Leo ved den gamle vandpost

Den 7. august var vi en gruppe børn og voksne på tur til Frilandsmuseet i Sorgenfri.

På Frilandsmuseet så vi bl.a. gårde fra Skåne og Halland samt et færøsk tun. Men der var meget andet at opleve for børn og voksne.
Vi kørte bl.a. i hestevogn, klappede geder og får og lærte at malke en ko. Turen blev støttet af kommunen og var en sommeraktivitet
for børn.

Gård fra Halland

 


Nordiske venner sang på Humlebæk Bibliotek den 7. september 

Vi var 40 norden-venner, der sang og sang med på Humlebæk Bibliotek, da vi fejrede Foreningen Norden med en stor korkoncert lørdag den 7. september 2019.
Vi mødtes kl. 19.00 og akkompagneret af vores huspianist Peter Brandt sang vi flere nordiske sange.
Kl. 20.00 stillede vi om til den store korkoncert fra Århus. Og det var en flot koncert. Nogle af de bedste kor i Norden sang både nye og gamle sange
Kor-arrangementerne indeholdt mange forskellige stemmer og andre menneskelige lyde såvel som bevægelse og dans.
Hen mod slutningen af koncerten sang vi med på de tre fællessange og det hele sluttede af med en finale-sang skrevet af forfatteren Kim Leine

 


Byens Dag i Humlebæk den 14. september

Foreningen deltog med en stand på Byens Dag ved Torpen Kapel  i Humlebæk.

Der var mange stande og mange aktiviteter på Byens Dag den 14. september.
Det gode vejr tiltrak også mange, både små og store, der kunne opleve Helsingør Pigegarde, sangkor, hoppeborg og masser af boder med mad og drikke, loppefund og informationsmateriale om forskellige foreninger.

Nordens stand var nabo til Humlebæk Kulturforsyning, der bl.a. arrangerer aktiviteter og arrangementer på Kulturstationen.

 


Udstilling og foredrag om Grønlands nationaldragt

I perioden lørdag den 9. november til mandag den 18. november kunne man på Humlebæk Bibliotek se en udstilling om den grønlandske nationaldragt.
Cand.scient.soc. Karen Hegelund-Jensen udstillede nogle af de forskellige dragter, som den grønlandske national- og festdragt består af.

Lørdag den 9. november kl. 11.30-12.30 kunne man høre Karen Hegelund-Jensen fortælle om dragterne på Humlebæk Bibliotek. 

I nutidens Grønland er nationaldragten en festdragt, og udstillingen vil indeholdt 1 hel kvindedragt, 1 til en pige, der bliver konfirmeret, 1 pigedragt til første skoledag og 1 til en pige, som fylder 2 år.
Karen Hegelund-Jensen har været aktiv i Foreningen Norden på Vestegnen i mange år.
I hendes opvækst har det grønlandske altid været en del af hendes DNA fra hendes mors familie, fra hendes fars side har hun siden sin barndom haft rødder til det Vestsjællandske.

 


Trillebørstur i Norden

Mandag den 11. november var 90 børn i alderen 3-7 år på Humlebæk Bibliotek.

Her så de forestillingen Trillebørstur i Nord med Lone Wernblad og Bergur Forsdal Johannessen. Det er en munter musikalsk fortælling om en rejse i nogle nordiske lande. Forestillingerne blev afholdt i samarbejde med Foreningen Norden i anledning af 100 års jubilæet.

 

 

 

 

 


Skumringstid i Norden

Der var Karen Blixen på programmet den 11. november, da vi fejrede Skumringstid og Fest i Norden. Først læste Bent Skov Larsen årets tekst fra Babettes Gæstebud efterfulgt af litteraturformidler Rune Nyholm Nøhr Christiansens foredrag om Karen Blixen. Vi sluttede en dejlig aften af med en koncert med Lone og Bergur, der spillede og sang egne sange.

   
 

 


Jul i Norden

Vi fejrede vores traditionelle julearrangement på Humlebæk Bibliotek tirsdag den 3. december. Vi havde en dejlig aften med sang og musik, som I kan se af Heidis fotos.